Tvättguide 2023 - tvätta bilen själv med 8 enkla steg hur du tar hand om din bil

Många av oss är uppväxta med att ens förälder skruvade av antennen och körde in bilen i biltvätten med stora roterande borstar. En varmkorv och flera minuter senare var det klart! Det som händer i dessa biltvättar är att smutsen från både din och tidigare bil piskas runt och repar lacken. Det har skett mycket framsteg i branschen sen dess och vi vill gärna dela vår erfarenhet kring hur man tvättar bilen på bästa sätt:  

Hur tvättar jag bilen själv?

Svar: följ våra enkla steg

Exteriör
1. Fälgrengöring
2. Förtvätt
3. Avspolning
4. Handtvätt
5. Torka bilen
6. Quick detailer / Sprayvax
7. Putsa vindrutan
8. Däckglans

Interiör
1. Dammsuga
2. Rengör klädsel och inredning
3. Panel och vinyl
4. Fönsterputs

Allmänna tips innan vi sätter igång

- Använd alltid personlig skyddsutrustning vid tvätt; se till att skydda dina ögon och hud mot kemikalierna du använder. 

- Tvätta ej i direkt solljus, medlen kan torka in och ge märken i lacken.

- Några steg i guiden behövs inte var tvätt, de är uppmärkta "(valfri)". 

- Tvätten går alltid lättare om det redan finns ett lackskydd på bilen.

 

Exteriör

1. Fälgrengöring

Hur rengör jag fälgarna?

Svar: Använd fälgrengöring och rengör med 5 enkla steg:

1. Skölj med vatten

2. Applicera fälgrengöring på fälgen. 

Börja uppe på fälgen och gå medurs ned till botten, sen börjar du uppe på fälgen igen och går moturs. Då låter du medel och gravitation göra sitt med att ta bort bromsdamm. Rengör en fälg i taget så du inte riskerar att medlet torkar in och förstör dina fälgar.

3. Använd en mjuk borste

Är fälgarna väldigt smutsiga och du har ingrott bromsdamm kan du behöva använda en fälgborste eller pensel för att lösa upp smutsen. 

4. Låt medlet verka i 5-10 minuter.

5. Skölj av.

Tvätta aldrig fälgarna om de är varma! 

Gör man en underhållstvätt så hoppar man över det här steget!

 

2. Förtvätt

Det är främst två anledningar till förtvätt;

1. Ta bort smuts så bilschampot och din tvätthandske helt enkelt har mindre att göra = mindre risk för tvättrepor.

2. För att göra lacken lite halare inför den mekaniska bearbetningen. Fokusera på nedre delen av bilen eftersom den tenderar att vara smutsigare.

Är bilen riktigt smutsig och lerig så börja med att skölja av den en gång, speciellt kring hjulhusen där det samlas mycket smuts. 

 

Olika sorters smuts kräver olika medel: 

- Kallavfettning

Kallavfettning är en petroleumbaserad avfettning som löser saltrester, tjär- och asfaltsprickar, och olja. Den behövs som mest vintertid. Börja lägga på torr bil för bästa effekt och lägg på uppifrån och ned för att minimera åtgången av medlet. Spruta upp till handtagen, inte högre. Undvik att spruta på plastdetaljer, dessa kan då spricka. Låt medlet verka i 5-10 minuter för bästa effekt. Låt inte medlet torka in. Gör man en underhållstvätt så hoppar man över det här steget!

- Alkalisk avfettning

Därefter lägger vi på alkalisk avfettning. Genom att lägga direkt på kallavfettningen utan att skölja emellan så återaktiveras kallavfettningen och ger lite mer effekt.  Börja i ett hörn av bilen, gå runt och lägg på uppifrån och ned. Den alkaliska avfettningen löser organisk smuts såsom insekter och lera. Låt verka i 5-10 minuter, låt inte heller den alkaliska avfettningen torka in! 

- Förtvätt med Foam Lance

Vissa alkaliska medel kan påföras med en Foam Lance, även kallad skumlans. Det ger ett bra skum som lyfter bort smutsen från bilen och livet blir ju roligare med skumtvätt!

3. Avspolning

Spola av bilen nedifrån och upp med svepande sidogående rörelser. Genom att börja längst ned på bilen spolar du bort smutsen tillsammans med medlet, skulle du börjat längst upp på bilen så skulle smutsvattnet rinna ned och skölja bort medlet nedanför innan det har en chans att ta med smutsen.

Nu har du utfört en underhållstvätt utan att ens röra lacken på bilen, bra jobbat! Nu är du redo för vägarna (åk och köp en glass vetja)!

Guiden fortsätter för dig som vill göra en mer grundlig tvätt!

4. Flygrostlösare

Känner du små knottror på din lack? Då kan det vara flygrost. Spraya flygrostlösare upp till rutorna på bilen, låt verka i 5-10 minuter och sen skölj av. Gör man en underhållstvätt så hoppar man över det här steget!  

5. Handtvätt

Trafikfilm sot, pollen, tas bäst bort med bilschampo och en tvätthandske av mikrofiber. Vi förespråkar tvåhinksmetoden som är skonsam mot lacken:

Tvåhinksmetoden

Du behöver:
Två hinkar - gärna med grit guard, ett slags galler i botten av hinken så smuts sjunker undan och inte riskerar tas upp på lacken igen. Ett tips är att ha olika färger på hinkarna. 
Tvätthandske av mikrofiber 
- tiden med tvättsvamp är förbi! Mikrofiber hjälper till att lyfta bort smutsen istället för att gnida och repa lacken.
Bilschampo - det finns många olika sorter av bilschampo, i det här steget rekommenderar vi ett schampo med vax för ett extra skyddande smutsavstötande lager!

Så här gör du:

Hink 1 fyller du med varmt vatten och bilschampo enligt doseringsinstruktion på flaskan. Hink 2 fyller du med varmt vatten. Börja alltid att rengöra de renaste delarna på bilen först, till exempel tak och motorhuv, för att minimera risken för repor. 

Doppa mikrofiberhandsken i hink 1. Dra ett drag på lacken, undvik cirkulära rörelser utan använd raka rörelser. Skölj av handsken i hink 2. Gör om proceduren panel för panel tills du schamponerat hela bilen.  

Skrubba eller tryck aldrig hårt ner mot lacken. Använd då istället lite extra rinnande vatten för att få bort den envisa fläcken.

Skölj av uppifrån och ner så ser du att allt medel sköljs av. 

6. Torka bilen

Torkning glöms ofta bort, "det är bara vatten det torkar av sig själv".

Men! Utöver att vattnet kan lämna kalkfläckar så är en biltvätt är aldrig perfekt; man missar alltid nån fläckar. Vanliga handdukar är till för att absorbera vatten, men eventuell smuts som finns kvar kommer dras runt på lacken med risk att skada den. Mikrofiber har små "krokar" som smutsen fastnar i. Med en torkduk av mikrofiber tillsammans med ett torkstöd så får du bort den sista smutsen och lämnar en fantastiskt blank yta! Torkstödet kan vara en sprayvax eller quick detailer - något som också ger ett extra skydd mot ny smuts!

7. Putsa vindrutan

Några gånger om året så är det bra att putsa vindrutan med speciellt fönsterputs för bilrutor. De dyrare märkena är en annorlunda sammansättning än fönsterputsen du använder hemma, för att bättre avlägsna trafikfilm och asfaltsrester.

8. Däckglans

Däckglans skyddar däcken mot UV-ljus och hindrar gummit från uttorkning. 

 

 

Vi har tagit fram ett prisvärt Startpaket "mini" med Sonax produkter. I paketet ingår:

 

Fälgrengöring: Sonax Xtreme Fälgrengöring 750 ml

Fälgborste: Sonax Fälgborste Supersoft Mikrofiber 

Alkalisk avfettning: Sonax Xtreme Intensiv Avfettning 1L

Tvätthandske: Sonax Xtreme Wonderwash Glove

Bilschampo: Sonax Glansschampo 1L

Interiör

1. Dammsug

Börja med att ta bort all större smuts, plocka ur bilen sen dammsug noggrant. Små stenar och grus som får ligga kvar i säten gör lätt hål, så se till att få bort dem! Använd ett mjukt munstycke i sätena.

 2. Rengör klädsel och inredning

- Tygklädsel

Vid fläckar på tygklädsel bör man för bästa resultat ta bort fläcken så snart skadan är skedd.

- Spraya interiörtvätt eller APC

- Skrubba med en borste eller pensel

- Torka av med en mikrofiberduk.

- För bästa resultat så finns det textiltvättar att hyra!

- Skinnklädsel

Grundpelaren i vård av skinnklädsel är ett regelbundet underhåll, gärna 2-3 gånger om året. 

 - Använd läderrengöring, och rengör ytan i cirkulära rörelser med antingen en läderborste eller en mikrofiberduk.

- När ytan är ren så torka av med en ren mikrofiberduk. 
- Återfukta lädret med ett läderbalsam. Använd en applikator av mikrofiber och massera in medlet i skinnet för att återställa och skydda lädret.
- Ta bort överblivet medel med en ny mikrofiberduk. 

3. Panel och vinyl

Använd interiörtvätt eller APC - All purpose cleaner. Spraya direkt på ytan eller i en mikrofiberduk, torka av. Vid svåråtkomliga områden som ventilation eller knappar går det bra att använda en pensel. Du kan använda en vanlig målarpensel eller sminkborste, däremot är en pensel dedikerad för bilvård bäst då den inte har några metalldelar som riskerar att repa inredningen.

4. Fönsterputs

Använd dedikerad fönsterrengöring för bil, det är en annan formula än det man använder hemma, Torka av med en mikrofiberduk. 

Shop now

You can use this element to add a quote, content...